blog

blog

Niet twijfelen!!

Het beginPosted by Lies 03 Jan, 2015 15:14:05
Een heel gelukkig nieuwjaar en de allerbeste wensen voor iedereen!! 2014 was geen topjaar, dus 2015 kan alleen maar beter worden.
De kerstvakantie leven we thuis met de kindjes. Door de vele mist konden ze spijtig genoeg niet veel buiten spelen, maar we hebben het allemaal goed overleefd, maandag weer school, hoeraaaa!
De verbouwingen draaiden natuurlijk niet op volle toeren, maar gingen toch vooruit. Oa werd de living geïsoleerd, nu nog 1 slaapkamer en we komen het daar al verwarmen. We hopen nog steeds eind januari begin februari te verhuizen naar boven, maar het zal wederom een strijd tegen de tijd worden... what's new?!?
Verder is alles hier in wintermodus: de aarbeienplantjes krijgen hun noodzakelijke koudebad, en de muggenlarven vriezen dood :-)
Sneeuw hebben we niet gehad, dus spuiten ze hier maar zeepsop in de lucht, en met het einde van de vakantie is (voorlopig) ook de koude gedaan.
We kijken al uit naar de zomer, want de reservaties beginnen binnen te lopen en we zullen weer oude en nieuwe vrienden kunnen ontvangen.
De duiventoren heeft nog heel wat vrije weken, maar wie wil komen logeren in de grote vakantie in onze grotere gîte (4 tot 6 pers) mag niet te lang twijfelen smiley
Wij zorgen tegen dan voor een heerlijk zoete meloen en verse tomaatjes!!

't Moeten niet allemaal brede zijn!

Het beginPosted by Lies 13 Dec, 2014 15:58:45
Terwijl Aagje stilletjesaan wakker wordt, post ik hier nog gauw een berichtje met wat foto's...
De vrachtwagen komt met een eerste levering materiaal, tegen eind januari zal dit allemaal moeten verwerkt zijn: isolatie, OSB, gyproc, ... (deze foto werd genomen halverwege november, heeeerlijk weer was het hier toen nog :-) )
En dit is dat Robel's toekomstige kamer na en voor, natuurlijk nog niet helemaal af hé :-)
Ook de meisjes en Jasper hun kamer begint hierop te lijken. De living en onze slaapkamer zijn nog ruwbouw maar deze week worden de balken gestoken en dan zijn we daar ook vertrokken. We blijven op schema...

We vierden intussen ook weer wat verjaardagen, Sarah werd 9 en Robel werd 6. Op school gaat alles prima, frans is geen probleem meer. Robel gaat intussen ook naar de rugby, jaja, wie Robel kent die denkt 'huh???', maar Olivier blijft maar zeggen dat ze daar niet alleen brede nodig hebben, maar ook snelle!De feestdagen blijven we dit jaar thuis, zodat er verder kan verbouwd worden.

Intussen loopt Aagje hier rond, amai 't is een pateetje geworden...De nieuwe gîte op papier

Het beginPosted by Lies 23 Oct, 2014 22:01:25
Lieve vrienden, familie, kennissen, we zijn niet dood, vermist, ... we hebben het gewoon heel druk gehad :-)
Maar, het hoogseizoen is voorbij, de velden zijn gekuist, de tomaatjes die nog over waren zitten in bokalen en de diepvriezer om deze winter opgegeten te worden.
Helaas was het op 'boerderij'gebied geen hoogvlieger. Eerst een - voor zuidwest Frankrijk - een natte zomer en daarna een koude zomer zorgden ervoor dat onze meloenen te klein waren en veel ziektes opliepen. Samen met het volledig ontbreken van ervaring van onze kant mondde dit uit in een kleine catastrofe. Tomaten hadden we gelukkig wel, en de zeer lange en warme nazomer maakte dat we net niet met verlies afsloten.

De duiventoren mocht leuke - soms nieuwe - vrienden ontvangen. Het zwembad kon door sommigen zelfs in gebruik genomen worden!

En nu gaan we volle moed recht vooruit: opnieuw verbouwen!

Eerst gaan we onze 1e verdieping verbouwen voor ons, een living, slaapkamers en badkamer. Daarna verhuizen en de benedenverdieping verbouwen tot een gîte voor 4 of 6 personen. Een ruime living/keuken, 3 slaapkamers en 2 badkamers.
Tegen de zomervakantie moet die klaar zijn, dus reserveren kan!
Foto's kunnen we voorlopig niet geven natuurlijk, maar hier alvast de ruwe plannetjes:


Geen woorden noch foto's

Het beginPosted by Lies 24 Jul, 2014 21:32:04
Gisteren een prachtig bericht geschreven: 'weinig woorden veel foto's', doch het is helemaal blijven hangen in internetspace...
Eerstdaags onderneem ik een nieuwe poging!!
smiley

Tijd vliegt, meloentjes groeien.

Het beginPosted by Lies 07 Jun, 2014 22:38:28
Ik weet het, het is al veel te lang geleden, maar oh mijn god, wat is het hier druk!!
Eerlijk toegegeven, daar hebben we ons lelijk op miskeken! Er is nog geen moment geweest de voorbije maanden dat we zeiden 'en wat gaan we vandaag eens doen?'. Meestal is het: 'wat gaan we vandaag eerst doen?' Tegenwoordig begint de dag met Ollie die vroeg opstaat om water te geven aan de planten op het land. Dat kan echter niet allemaal op 1 dag want we hebben geen leidingen genoeg om overal te laten liggen, dus die moeten dan herlegd worden. Er is een deel meloenen, een deel tomaten en een deel aardappelen en paprika's en aubergines. Om de 3 dagen dus water voor elk. Want het is hier wel heet op dit ogenblik, glunder glunder heel lekker...
Daarna de kweekbak openleggen ('s nachts liggen er doeken op om de temperatuur hoog te houden) en water geven, elke dag of soms 2X/dag. En dan kan er geplant worden op het land, of nieuwe meloenen gezaaid (alle tomaten zijn gelukkig gezaaid intussen!) of onkruid omwoelen, of plastieken trekken, of tomaten dieven, of ... werk genoeg!!

Vooral het planten op het land is heel zwaar werk, maar goed, het moet gebeuren, dachten we toch! Tot we van nederlandse vrienden wat verderop hoorden over hoe zij 2000 watermeloenen plantten in 1 voormiddag! HUH?!? Als wij aan 500 meloen komen op een voormiddaq hebben we echt heel hard doorgewerkt! Bleek dat zij een plantmachine hebben. Een heuse plantmachine die achter de traktor hangt, en waar je op een stoeltje zit en de plantjes in een gat laat vallen die die machine voor je maakt, en daarna dat gat ook weer dichtdoet!! Sinds we weten dat er een plantmachine bestaat valt het planten ons wel veel zwaarder, dat moeten we eerlijk toegeven. Dat staat dus bovenaan ons verlanglijstje van de investeringen voor volgend jaar.

Maar anders gaat het hier wel prima hoor. Alles groeit, ni te doen :-)
Wat fotootjes om het te bewijzen:
Ook op gevleugeld gebied hebben we groot nieuws: onze valkjes zijn papa en mama geworden!! In het vensterraam van de badkamer in de duiventoren lagen 5 eitjes
daarvan zijn er 2 uitgekomen en nu liggen er 2 donzige witte watjes in de plaats :-) Vooral papavalk is heel verdedigend en jaagt alle buizerds weg die in de buurt komen jagen...
En om toch een dagje verlof te nemen hebben we vandaag Auch bezocht, de departementshoofdstad van de Gers, de thuisbaken van musketier d'Artagnan. Een heel gezellig stadje waar we kuierden en genoten van het lekkere weer.
Ons Sarah liet er ook haar oren piercen en heeft nu echte oorringetjes. Ze lachte heel de dag fier als een gieter!
Meter Nele en nonkel Kurt kwamen enkele daagjes op bezoek en brachten Duvel mee, een mama schaap:

Verder nog enkele fotootjes voor oa de volleyvrienden: de olijfboom doet het goed...
voor meter Sieglinde: enkele fotootjes van ons Aagje, die supergelukkig is sinds ze kan stappen!

En nog eentje van de boys...En nog een speciale bedankt aan oma en opa Brugge die tijdens de lentevakantie op de kindjes kwamen passen en het gras in de tuin attakeerden!Bloed, zweet, maar net geen tranen

Het beginPosted by Lies 22 Apr, 2014 12:47:46
De spits is eraf, het bed in de toren werd een 1e maal beslapen, de douche had warm water, het ontbijt smaakte.
Het heeft ons enkele jaren van ons leven gekost aan stress en overwerken, maar hij is afgeraakt, onze duiventoren!!
Een week voor onze gasten arriveerden kwam Murphy hier echter logeren, ongevraagd.
De fosse septic zou geplaatst worden op vrijdag, samen met een geul die moest gegraven worden om een nieuwe waterleiding te leggen vanaf de straat tot het huis. Dit diende ook tot watertoevoer voor de toren. Noodzakelijk dus. Maar vrijdag regende het en kon dit niet gebeuren. Mr Malyson vertelde doodleuk dat hij woensdag dan zou komen... Aargh, woensdag arriveerden onze 1e gasten, onmogelijk dus. Gelukkig kon hij dit verzetten naar maandag. Bij het graven van de geul werd onze oude waterleiding echter geraakt. Ipv nieuw water hadden we dus geen water meer, ook niet in huis. Ipv de toren verder af te werken ging Ollie dus aan de slag om de nieuwe waterleiding ook in huis onmiddellijk aan te sluiten. Hierbij kneep hij per ongeluk in de toevoerleiding van de stookolie (die buiten 40 cm diep zat en binnen opeens nog 3 cm diep!). Tegen laat 's avonds hadden we thuis dus wel water, maar nog geen warm water. Intussen werkte ik verder in de toren... De fosse stak ook nog niet, want na een goede meter graven kwamen ze op water uit... Dinsdag beter... Het nodige koppelstukje werd gehaald, het warme water kwam ook weer in orde. Ook in de toren werd het water aangesloten, echter kwam er water uit waar er geen mocht uitkomen: een lek!!! Nagedacht waar er iets kon schelen en we kwamen aan de wc uit. Wc-vloer werd uitgebroken en relatief snel vonden we de boosdoener, een vijsje was door de waterleiding gegaan. Woensdagochtend het nodige koppelstukje gaan halen, herstellen, wc-vloer opnieuw tegelen, voegen, ... Tegen 's middags was er niets meer van te zien en was er overal ... water! Ook de fosse zat intussen in de grond. Het bed werd verhuisd (kon de matras door de kleine deur? Ja hoor, hoera :-) en dan kuisen kuisen kuisen. Wanneer onze gasten arriveerden blonk de toren in de zon en was Murphy verdwenen.
Onze sympathieke gasten wandelden naar hartelust en genoten van het lekkere weer.

Intussen moesten wij onze schade op het land inhalen.
De vorige week had ik 500 meloenenzaadjes gepland en in de kweekbak gezet. 2 ochtenden later lag er echter een dood muisje tussen de potjes. Louis had ons gewaarschuwd dat muizen zot waren van meloenenzaadjes en dat we moesten gif leggen, wat dus ook gebeurd was. Maar ja, de muis had wel van het gif gegeten, maar tegen dat het werkte had hij ook al zaadjes opgegegraven. Niet zo erg zei Ollie, hij zal er maar een paar gegeten hebben. Tot enkele dagen later er welgeteld 3 (drie!) zaadjes bovenkwamen. De muis had dus 497 zaadjes opgevreten... Veel tijd om er iets aan te doen hadden we niet met de toren, dus de bakken bleven staan in de serre, en kregen dus wel altijd water samen met de andere planten. Groot was onze verbazing toen nog een aantal dagen later er hele bosjes meloenenplanten boven kwamen. De muis had haar wintervoorraad willen aanleggen.
1 voor 1 hebben we de plantjes herpland, en we kwamen aan 300 gerecupereerde planten, die alleen veel te hoog op hun stengel stonden door het gevecht voor licht.
Speciaal voor Martine en Etienne, die supporterden bij het herplanten, een foto van de herstellende plantjes :-)

Om dit geen 2 keer tegen te komen kwamen we op een (diervriendelijker) idee dan nog meer gif: kooitjes voor de zaadjes. En het werkt, geen zaadje werd nog opgevreten.

Intussen plantten we ook al de 1e tomaatjes op het veld, en de 1e meloenen staan ook al onder tunnel.

Nu gaat het snel. Elke week zaaien, en elke week planten. Beschermen tegen de zon, genoeg water geven, maar niet teveel. Het onkruid omwoelen, nieuwe plastieken trekken op het veld, ...

Ollie trok ook een eerste keer naar de markt, met witte ajuintjes. Dit was echter een misser, ze waren nog veel te klein, ze bleken te weinig water gekregen te hebben. Intussen zijn ze al dikker, net als de fèves. Zaterdag probeer ik op de markt in Valence.
Ook de pattatjes steken hun kopje boven. Het lekkere weer heeft natuurlijk goed geholpen, we hadden hier de voorbije weken echt zomerse temperaturen. Intussen is het wat omgeslagen en krijgen we wat regen de komende week, maar de temperatuur blijft gelukkig zacht.

Met de kindjes gaat het prima! Aagje gaat graag naar haar 'nounou' (onthaalmoeder), en de 3 anderen gaan graag naar school.

Vorige week werd eindelijk de carnavalstoet gehouden (uitgesteld wegens regen, dan wegens een zieke juffrouw). Jasper zag het niet zo zitten (te luide muziek) maar eens op de schouders van de papa kwam hij helemaal los en vloog de confetti in het rond.

Robel en Sarah werden uitgenodigd op hun eerste verjaardagsfeestje, en Jasper krijgt tekeningen van meisjes die hem toch zo 'mignon' vinden.
De wandeltochtjes werden even stopgezet (wegens mama en papa veel te moe om 2 kleine koters op de rug te dragen) maar dit weekend werd dit ingeruild voor een 1e fietstochtje langs het Canal de la Garonne.

Ook de paashaas kwam langs, zelfs in de Dordogne bij oma en opa.Leuke stroomversnelling

Het beginPosted by Lies 23 Mar, 2014 15:39:31
We zijn (gelukkig :-) in een stroomversnelling terechtgekomen... de verbouwingen vliegen vooruit!
Beneden in de keuken (en voorlopig ook living want het dak moet vernieuwd/gerenoveerd worden) is het gewelf bijna volledig gevoegd de badkamer is bijna volledig betegeld, er hangt zelfs al verwarming, de wc is af, de slaapkamer is ook bijna afBuiten ligt het terrasje er al, er moet enkel nog een laag dolomiet op komen, de buitenverlichting hangtEn ja, ik weet het, het is allemaal bijna! Maar dat is de schuld van de deuren en vensters die wat langer op zich lieten wachten dan gepland! Maar dinsdag komen ze eraan... Die mannen gaan wel 2 dagen nodig hebben om 4 ramen en 2 deuren te steken, maar dat is ons probleem niet :-)
Dan wordt het echt afwerken, nog tegelen in de keuken, de keukenkasten staan te wachten in onze living om geplaatst te worden. In de badkamer de ontbrekende muur tegelen en voegen, de lavabo plaatsen en klaar, in de slaapkamer nog 1 gyprocplaat plaatsen en verven, en dan het bed en de kast in elkaar steken en nog wat kadertjes en klaar. Verder nog de omlijsting van de deuren, wat moluren en plinten en dan zullen we er ongeveer zijn. En dat allemaal in goed 2 weken... We vervelen ons zeker niet!!

Daar tussenin moeten we natuurlijk ook beginnen zaaien om in de zomer producten te hebben om naar de markt te gaan. Morgen komen de tomaten- en meloenenzaadjes toe. Teelaarde genoeg liggen om te beginnen.Het land werd al voorbereid voor de 1e lading meloenen.We plantten 100 kg patatjes en de fèves en ajuintjes schieten goed omhoog.
Dit wat betreft werk :-)

We zagen onze kerkuil al regelmatig, die nu echt wel zijn vaste stek heeft in het uilenhuis in de grote schuur.Vorige week zagen we echter een ver familielid van hem, de steenuil, in onze grote den. We hopen hem te kunnen behouden, mocht er iemand een steenuilenhuisje hebben en het niet meer gebruiken, mag je het gerust op onze kosten opsturen :-)Een koppel torenvalkjes heeft de duiventoren veroverd na het vertrek van de kerkuil, en laten zich elke dag zien en horen in het venstertje van de toren.
We hopen op veel gevleugelde babietjes deze lente...

En verder liepen hier natuurlijk ook onze 4 kindjes nog rond, waarmee het prima gaat!
Eerst werd Aagje 1 jaar.Ze is een echte spraakwaterval aan het worden, al is het nog maar gebrabbel en 2 namen dat ze kan: Aagje en Gabbin (de hond). Mama en papa lukt enkel als ze iets heel erg hard nodig heeft, alhoewel ze dan meestal heel hard begint te wenen tot ze haar zin krijgt. Ze stapt al flink achter haar wagentje aan en waagt zich af en toe aan een evenwichtsoefening op haar 2 voetjes.2 weekjes later was het dan de beurt aan Jasper die 3 jaar werd.We vierden zijn verjaardag 2x want ook Louis, de vorige eigenaar, was jarig op 11/03 en kwam ons de dag erna helpen met zaaien, voorbereiden, ...Intussen beginnen we stilletjesaan te denken aan de volgende verbouwingen: ons eigen huis. We hebben nu maar 3 slaapkamers, en voor 6 mensen en familiebezoek is dit te weinig. Voila, en zo blijft ne mens altijd bezig :-)

De stop uit het kanaal

Het beginPosted by Lies 09 Feb, 2014 21:37:34
De verkoudheden zijn toegekomen ten huize De Neve, er is geen ontsnappen aan, zelfs niet hier in het zuiden. Het weer valt nochtans mee, na veel regenval de voorbije weken komt regelmatig het zonnetje er weer door, we haalden zelfs 15°.
Maar dat hield ons niet tegen dat we toch eens sneeuw wilden zien, dus wij op weg naar de Pyreneeën. Onderweg kwamen we veel waterellende tegen van de Garonne en de Gers die hele stukken land in beslag namen en soms ook de straat...
Bij ons thuis, nochtans ook niet ver van de Garonne hadden we er nog niks van gemerkt.
Op goed 2,5 uur rijden bereikten we de bergen en daarmee ook een groot skistation Saint Lary. En sneeuw. Veel sneeuw smiley
De kindjes vonden het fantastisch!

Vooral het sleeën had veel succes
Maar ook de sneeuwballen vlogen in het rond!!

Terwijl de Garonne overstroomde, liep het 'Canal des deux mers' leeg leek het wel. Een zeer vreemd fenomeen, de eerste dag viel het niet op, maar de 2de dag dat we over het brugje reden vonden we toch wel dat het waterpeil lager leek. De 3e dag waren we ervan overtuigd dat er water minder was, en de 4e dag zat er nog maar een stroompje in. Zo bleef het een paar dagen staan. Tot we op zekere dag weer over het brugje reden en er precies weer wat meer water in stond. Op goed 2 dagen zat het kanaal weer vol. Een week later begon het weer te zakken, en zo staat het nu nog steeds. Werken aan de sluizen hoorden we van Louis.En dan zijn er natuurlijk nog onze verbouwingen: het gaat vooruit! Gelukkig maar smiley
Op de 1e verdieping worden de muren geplamuurd, de tussenmuren scheiden de slaapkamer van de badkamer en de wc. De waterleidingen en electriciteitsleidingen liggen klaar. De vloer werd gelijkgemaakt en vele inkopen werden gedaan. De keuken wordt binnenkort geleverd, en het voegen van het gewelf wordt verder gezet. De tegels voor wc en badkamer staan klaar en ook het toiletsysteem hangt omhoog.
En de ajuinen, look en fèves die geplant werden in het najaar steken al mooi boven de grond uit. Zodra het een week lang droog blijft worden nog eens zoveel ajuinen geplant. We zijn ook aan het kijken om op zaterdag en dinsdag ook de markt van Valence te doen en dat we dus allebei op de markt zullen staan. Maar first things first: eerst meloenen en tomaten zaaien natuurlijk, ergens in maart beginnen we eraan.

Nog een kleine update van de kindjes: daarmee gaat het heel goed! Sarah's en Robel's juffrouwen waren heel tevreden over hun vooruitgang, Jasper gaat sinds vorige week hele dagen naar school. Hij eet in de kantine en gaat flink op het toilet alvorens een klein tukje te doen op een bedje in de klas. En Aagje gaat 3 daagjes per week naar een 'nounou' sinds vorige week, een onthaalmoeder. Ze is daar niet blij mee, maar elke dag gaat het wat beter. Begin maart is het alweer vakantie, 2 weken lang...Next »