blog

blog

Facebook

2015Posted by Lies 27 Apr, 2016 14:42:15
Nog vergeten te melden smiley: regelmatig worden er fotootjes en kleine commentaren gepost op onze Facebookpagine Litjolie. Altijd welkom om een kijkje te nemen en te Liken!

Nieuwe blog

2015Posted by Lies 23 Apr, 2016 21:42:02
Zoals jullie merken verschijnt er niet zoveel meer op mijn, waarvoor mijn excuses.
De verbouwingen zijn grotendeels gedaan, en dus heb ik niet zoveel meer te vertellen...
Maar, wij zitten nooit stil en hebben weer vele plannen. Die kan je gaan volgen op mijn nieuwe blog:
http://dameblanchecouture.blogspot.fr/

Het gaat niet zozeer over emigreren naar Frankrijk of Litjolie of verbouwen, maar over mijn nieuwe passie: naaien.

Ik sluit deze blog zeker niet af, en als er wat leuks te vertellen valt zal ik het zeker niet nalaten hierop te melden smiley

Een nieuw jaar een nieuw begin

2015Posted by Lies 16 Jan, 2016 17:55:34
Uiteraard eerst aan al onze lezers, volgers, vakantiegang(st)ers, familie, vrienden, ... een heeeeel gelukkig nieuwjaar, met veel centjes, veel liefde en geluk, maar bovenal een goede gezondheid!
Want daar kan Ollie van meespreken. De laatste schooldag voor de kerstvakantie hebben we 's avonds de kindjes mogen droppen bij vrienden om met hem naar de spoeddienst in Agen te rijden. Gelukkig lag hij niet op sterven, want 4 uur later had er nog steeds geen dokter naar hem gekeken en keerde ik naar huis terug. Een lang en pijnlijk verhaal verder spraken we over nierstenen die ze dan op maandag (!) zouden laseren. We zijn intussen meer dan 3 weken verder, en nog steeds zijn niet alle nierstenen verdwenen...
De pijn was tegen Kerstmis gelukkig grotendeels weg en konden we gezellig met zijn zessen vieren. Op Kerstavonddag gingen we nog naar Sarlat, zo'n 2 uur rijden richting noorden naar wat zou één van de mooiste kerstmarkten van Frankrijk zijn. 't Was een mooie kerstmarkt, maar zooo bijzonder vonden we hem nu ook niet :-)Maar we vonden het wel heel gezellig om te flaneren in de kleine straatjes van Sarlat, en we picknickten op een verlaten pleintjeOp de terugweg brachten we nog een bezoekje aan Cahors, waar het nog druk was voor kerstavond te zijnKerstavond lagen er dan ook 4 kindjes vredig te knorren in hun bedje, om op kerstdag... cadeautjes open te doen, jeueueuj!
Ze vonden het allemaal super, maar Jasper zijn verrekijker vonden ze toch wel allemaal TOP!En op zondag was het dan eindelijk zover: onze vrienden en meter van Robel kwamen ons eindelijk bezoeken!! Met Emma (leeftijd van Jasper) en Sam (leeftijd van Aagje) kwam het kindjestotaal voor een week op 6, dolle boel!
Het weer was wat minder dan de week voor kerstmis, maar het was toch nog lekker in het zonnetjeWe bezochten een dagje ToulouseSaskia was in de wolken van de (trouw)feestzaal van onze 2-zussenburen die een wijnboerderij hebben (waar menige vakantiegangers van ons reeds enkele litertjes wijn van mee naar huis namen smiley)We deden zelf ook pogingen Ollie te verlossen van zijn nierstenen, tevergeefs...Het deed superveel deugd nog eens gezellig in t Vlaams te kunnen kletsen...We konden ook nog eens een gezinsfoto laten trekken, alleen wilde Jasper niet meewerken...Hoewel het speelgoed voor de winter opgeslagen stond werd er toch leuk gebruik van gemaaktEn plots was het oudejaarsavond... met eerst hapjes tijdens de film Rapunzelen toen de kindjes hun einde bereikten (rond 22u geloof ik :-) vierden we alvast nieuwjaar met kleine vuurwerkjes We genoten de rest van de avond (zoals menig andere avonden) van enkele spelletjes 'Carcassonne'. We hadden het graag ter plaatse gaan spelen, maar het was nèt te ver rijden in zo'n korte week.

Nieuwjaarsdag was het weer opnieuw wat frisser, maar dat hield ons niet tegen nog een wandeling te maken aan het Canal de la Garonne boven de Garonne En weeral was de dag te kort, en ipv een wandeling werd het een autorondritje in het pittoreske Montjoi, een dorpje zo weggeplukt uit een Asterixverhaal.Zo vloog de Kerstvakantie voorbij en begonnen we het nieuwe jaar. De eerste reservaties voor de grote gîte zijn al binnen, plannen en ideeën hebben we genoeg (maar geld hé, altijd tekort smiley), Ollie zit middenin zijn cursus (vraag me de naam niet, 't is om websites te maken) en ik ga naar de markt met soep. En we kijken halsreikend uit naar lekker weer, want al is het hier nog maar een week of 2 koud, we hebben het alweer gehad met de kou!Heimwee (voor 1 dag)

2015Posted by Lies 11 Nov, 2015 18:49:23
Het weer is hier de laatste weken schitterend geweest, bijna elke dag boven 20°, we liepen regelmatig in t-shirt en zelfs short rond. Zo hadden ze ook voor vandaag voorspeld, spijtig genoeg is de mist de hele dag blijven hangen. Gevolg: een koude en kille herfstdag zowaar! En dan opeens slaat de heimwee toch weer toe, vooral met de kerstdagen in het vooruitzicht... Gelukkig geven ze morgen weer schitterend weer zonder mist...
Door al dat lekkere weer plukken we nog steeds tomaten uit onze tuin, maar deze week moeten ze er toch aan geloven, want het veld moet gekuist worden! Het overgrote deel van ons veld is echter al ingezaaid met tarwe door onze buurboer. Het doek is dus gevallen: volgend jaar geen tomaten en meloenen meer op grote schaal. Maar niet getreurd lieve lezers: voor onze gasten voorzien we genoeg lekkere groenten en fruit.
Ollie is intussen begonnen met het volgen van een cursus internetprogrameren. Meest van de tijd heeft hij thuis les, af en toe moet hij eens naar Valence en een enkele dag naar Toulouse.
Ikzelf ga naar 2 markten per week: de gekende markt in Valence en op zondagmorgen naar Agen. Verkoopwaar: zelfgemaakte soep. Het verkoopcijfer ligt nog niet waar ik het wil hebben, maar het gaat in stijgende lijn, de zomerse temperaturen doen er natuurlijk geen goed aan :-)

Met de kindjes gaat alles super, ons Aagje gaat naar school sinds september, hoera voor Aagje en voor school smiley. De laatste 2 weken van oktober was het hier alweer vakantie, maar we hebben een paar daagjes een uitstap gemaakt oa naar een zoo in de buurt van Albi die toch een beetje in de buurt kwam van de benaming 'zoo' (niet evident hier in Frankrijk!)We gingen ook regelmatig een stapje in bossen en wei zetten en de tuin werd onder handen genomen.
De week na de vakantie was het echter vakantie in Belgenland en kwamen nichtjes en neefje een paar daagjes logeren. Na 2 jaar een heerlijk weerzien tussen alle kindjes, super!!
Binnenkort vervolg van ons verhaal, want er is meer te vertellen, maar hier alvast nog wat sfeerfoto's:En uiteraard mag ik niet vergeten te vermelden dat Ollie onze site www.litjolie.com helemaal vernieuwd heeft!! Op de pagina van de foto's vind je nog meer sfeerfoto's terug van deze zomer, waarvoor ook dank aan de fotografen en modellen van dienst! En het lijkt wat laat zo half november, maar toch wil ik al onze vakantiegangers bedanken, we hebben een superleuke zomer gehad met jullie allemaal!! Elke week was het opnieuw afscheid nemen, wat soms onze kindjes erg zwaar viel, maar we hadden het niet willen missen. De oude en nieuwe vriendschappen zitten gemetseld in ons hart!!
x

2015Posted by Lies 20 Jul, 2015 17:37:29
Dit is zomer zoals we het ons hadden voorgesteld: warm warm warm lekker weer warm warm warm smiley
De meloenen zijn suikerbommen, de tomaten joekels en de vakantiegasten tevreden (allee, ze zien er alleszins tevreden uit).
Het is dit jaar wel zo warm dat de meloenen te goed groeien en we binnenkort al zonder gaan zitten, wat heel spijtig is natuurlijk, maar verkocht is verkocht.

De gite is intussen helemaal klaar, alleen hadden we wat te weinig tegels besteld en is in beide badkamers de bovenste laag niet getegeld, maar dat mag het doucheplezier niet vergallen! Bijbesteld, maar ze kwamen binnen de dag dat onze gasten toekwamen, en nu is het nonstop tot eind augustus! Enkel onze duiventoren is nog vrij de laatste week van augustus, wie nog zin heeft...

Het zwembad is zaaaalig en er wordt elke dag gretig in geplonst en gezwommen! Onze Jasper was een maand geleden nog bang als er een druppel water op zijn koppie viel en nu springt hij van de kant in het water, smijten we hem door de lucht, ni te doen! Ook Sarah en Robel zijn echte waterratten en ons Aagje ook in het babybad!

3x per week staan we op de markt. Ons klienteel groeit, oude klanten van vorig jaar en nieuwe klanten, en ook elke markt wat vakantiegangers: vlamingen, nederlanders, walen, fransen, italianen, spanjaarden, britten, ...

Intussen denken we na hoe onze toekomst er zal uitzien. 1 ding is zeker: we willen niet terugkomen naar het noorden! Maar wat en hoe we nu werken brengt niet genoeg op om een jaar van te leven en toch ook wat te sparen voor de onvermijdelijke kosten die er in de toekomst aankomen. Een 3 gite komt er deze winter, omwille van diezelfde financiële redenen, niet smiley
Misschien dat Ollie wel een deeltijdse job zoekt. Moest ons kindergelddossier eindelijk eens in orde komen zouden we ook al wat beter kunnen ademen, maar OMG, wat een bureaucratie! Niemand praat met niemand, ons dossier werd zomaar afgesloten omdat we niet op tijd waren met het bezorgen van bepaalde documenten, documenten waarvan we niet eens wisten dat we ze moesten bezorgen, of een document dat van Acerta moet komen maar Acerta stuurt niet rechtstreeks naar particulieren en de organisatie hier wil geen contact nemen met Acerta, enzoverder enzovoort. Maar intussen moeten we wel (heel veel!) sociale bijdragen betalen en hebben we dus nog steeds geen kindergeld!

Maar laat ons het vrolijk houden en nog maar eens terug komen op onze gevleugelde bewoners. De valkjes en de kerkuilen hebben het nest verlaten, maar we hadden al een vermoeden dat ook onze steenuiltjes met een nest jongen zaten want onze poezen werden regelmatig onder vuur genomen. En inderdaad, ik was in onze schuur tussen verhuisdozen die maar niet uitgepakt geraken aan het zoeken naar dat ene ding dat je dan dringend nodig hebt, toen ik achter een glazen deur een jong uiltje gekneld zag zitten. Ooooh, zo schattig om te kunnen redden, maar ja, daar zit je dan mee hé. Dichtstbijzijnde dierenhulpcentrum meer dan een uur rijden, dat was er toch over. Wat eten proberen te geven, niet willen. 's Avonds dan maar boven op de hooizolder gaan zetten in de hoop dat de ouders het zouden terugvinden.
We zien ook regelmatig Kim de Hert opduiken in onze velden achteraan, en ze knabbelt weliswaar wat aan onze laatste tomaten, maar dat geeft niet, zij mag dat! Elke avond echter ook bezoek van honderden vogeltjes, gelukkig blijven ze maar een uurtje op de electricteitsdraden kwebbelen en wat tomaten pikken.

En misschien nog net vertellen dat we zaterdagnacht de ergste wind ooit hebben meegemaakt! Onze halve sparrenboom lag in naaldjes in en rond het zwembad zondagochtend! Dus na de zondagsmarkt hebben we ipv te rusten wel wat mogen kuisen. Daarmee is ook de knoop doorgehakt: blijft de sparreboom of niet, neen, hij blijft niet! Hij is wel meer dan 15 meter hoog, dus daar gaan we ook nog eens goed over nadenken hoe we dat gaan doen!

Maar eerst ga ik morgen nog eens goedgeladen naar de markt, hopelijk kom ik leeg weer terug smiley

Blij weerzien met onze zetel

2015Posted by Lies 24 May, 2015 20:40:50

We hebben al een aantal keer kunnen rekenen op onze ouders, waarvoor onze dank smiley maar deze keer was de nood toch wel heel acuut! Met nog zoveel werk voor de boeg en meer vakantiedagen dan schooldagen in mei, zagen we het toch niet echt goedkomen. Er werd dus een telefoontje gepleegd naar Brugge "au secour!!!" En opa en oma sprongen een aantal dagen later gezwind op het vliegtuig richting zuiden om op 4 patatjes van kindjes te komen letten. Vandaag, bij het vertrek, gaf oma toe dat ze het niet goed zag komen op de dag dat ze toekwamen en al het werk zagen...

We hebben dan ook (weeral smiley) heel hard gewerkt de voorbije 2 weken om alles af te krijgen voor onze 1e gasten in de nieuwe gîte... Als we dachten dat het vorig jaar spannend was (toen waren we een uurtje voor de gasten arriveerden klaar) dan was het nu nog spannender, want toen M en I toekwamen was Ollie nog een laatste wandlampje aan het hangen. 's Avonds bleek ook dat we vergeten waren om kapstokken in de kast te hangen, en een douchematje ontbrak, maar dat is intussen allemaal al geregeld. Murphy bleef weg dit jaar, geen lekage, geen gebrek aan watertoevoer of wat dan ook.

En we zijn heel tevree met het resultaat:

de badkamer 2 weken geleden...de badkamer nu:
de living vroeger:de living/keuken nu:


de slaapkamer vroeger:de slaapkamer nu:

Ook buiten werd hard gewerkt om het geheel wat properder te krijgen: er werd een toegangsweg gemaakt door de tuin van de parking naar de gîte, voor het zwembad werd opgeknapt, en opa en Sarah werkten hard om de tuin te vrijwaren van onkruid.

Nu wacht ons een drukke week op het land, want de laatste 2 weken is daar niet veel gebeurd, behalve dat alles goed gegroeid is, ook het onkruid! Ook in de serre staan er veel, heel veel grote groene dingen te wachten om gepland te worden.

En dan vliegen we er weer 2 weken keihard in om de laatste kamer met badkamer af te werken! We kijken er alleszins naar uit, naar het einde van de werken smiley

Intussen is de natuur ook op gevogeld gebied zijn gang gegaan. Onze valkjes die in de inham van het badkamerraampje van de toren huizen hebben 6 (!) jongen. Niet zo handig voor ons en de vakantiegasten want het raampje kan niet open, maar wel heel chique om te zien, 6 hoopjes dons die liggen te wriemelen.

En onze kerkuil heeft dit jaar ook companie gevonden en voor nageslacht gezorgd! We weten niet precies hoeveel jongen ze heeft, maar we vermoeden dat we er al 4 gezien hebben in onze schuur. Ze zijn al serieus groot en leren vliegen op dit moment. Een paar avonden geleden (allee, t was eigenlijk nacht) kwamen we binnen in de schuur en zagen we ze vliegen. Het zorgde een beetje voor paniek en er kwam zelfs een luchtbotsing van, super om te zien!!Met al dit positieve nieuws neem ik afscheid voor vandaag. Vanmorgen hebben we alvast wat meloenen gepland die eigenlijk vanavond onder tunnel zouden moeten gezet worden, maar we zien het geen van beide nog zitten. We kruipen in onze zetel, die heeft ons lange tijd moeten missen!Ik val in herhaling...

2015Posted by Lies 10 May, 2015 11:10:12

Ik val in herhaling met vorige lente: druk druk druk!!!!!

Terwijl ik me vooral bezighoud op het land (en dan vooral aardbeien oogsten, hmmmmm) is Ollie hard aan t werk in de gîte. Moet wel, want binnen 2 weken komen onze eerste gasten eraan, en er is nog véééél werk. Maar het moet en zal af zijn hé, het wordt weer wat nachtwerk, net zoals vorig jaar smiley

Maar intussen toch een paar fotootjes van onze badkamer, die intussen met veel plezier werd in gebruik genomen

En de meloenen die een paar weken geleden nog in de serre stonden zijn al gepland in het veld en de eerste staan al mooi in bloei!

Deze week geven ze hier temperaturen tot 34° maar dan zakt het weer tot een aangename goeie 20°

Lekker weertje

2015Posted by Lies 13 Apr, 2015 23:35:09

Voila, de zon (26°!), het zwembad, de ligstoelen, ... we zitten in een rechte lijn naar de zomer smiley

Hoewel het water nog frisjes was hebben de kindjes het zwembad toch al ingewijd, vooral Jasper was niet weg te houden uit het water!Next »